Khas Untuk Yang Ada Masalah Tenaga Batin Seperti Lemah Syahwat Mati Pucuk Sekejap Jer Isteri Tak Puas

Rawatan Gout Kaki

Artikel ini akan membincangkan tentang rawatan gout kaki yang menjadi antara penyakit utama yang dialami oleh masyarakat kita sekarang.

Anda baru sahaja habis waktu pekerjaan dan pada keesokan harinya anda ingin bersenam dengan rakan anda. Apabila anda baru sahaja bangun dari tidur, anda sudah mula berasa tidak selesa di bahagian pergelangan kaki dan lutut anda. Apabila anda berjalan dengan jarak yang jauh, kesakitan di bahagian sendi-sendi anda menjadi semakin teruk dan denyutan di bahagian tersebut menjadi tidak henti-henti.

Oleh yang demikian, anda membatalkan aktiviti bersama rakan anda dan mula mendapatkan bantuan daripada doktor di klinik terdekat anda. Setelah doktor membuat pemerhatian kepada simptom anda, dia mengatakan bahawa anda sebenarnya menghadapi penyakit gout. Namun apa itu sebenarnya gout dan apakah rawatan yang anda boleh ambil supaya kesakitan tersebut boleh reda? Jangan risau kerana kita akan membincangkan rawatan gout yang anda boleh amalkan supaya anda boleh hidup sihat seperti sedia kala.

Apa itu Gout Kaki?

Mesti anda pernah mendengar penyakit ini tetapi tidak pernah mengetahui apakah simptomnya? Gout merupakan sejenis bentuk arthritis biasa dan kompleks yang boleh menjejaskan aktiviti harian anda.

Penyakit ini dicirikan dengan serangan yang tiba-tiba, keradangan, kemerahan pada sendi-sendi anda, bengkak yang membuak-buak, serta sendi anda akan mula berasa lembut. Pada kebiasaannya lokasi yang menjadi tumpuan selalunya bersambung di pangkal jari kaki anda.

Apabila serangan gout berlaku kepada sendi-sendi anda, ianya akan bertindak dengan tiba-tiba. Pada waktu itu, anda akan merasakan seolah-olah kaki anda sedang terbakar. Di bahagian sendi yang terjejas itu akan menjadi panas, bengkak dan sangat lembut di mana lekuk akan kelihatan apabila tekanan daripada kasut anda dikenakan, serta kesakitan ini tidak akan dapat ditangani oleh pesakit gout.

Apakah Simptom Gout yang ketara?

Terdapat beberapa simptom yang ketara sekiranya penyakit ini berlaku kepada tubuh badan anda, dan ianya seperti yang berikut:

1. Sakit sendi yang teruk

Apabila anda mula menghidapi penyakit gout, anda akan mula merasakan kawasan bawah sendi kaki yang besar, namun seperti apa yang dikatakan sebelum ini, ia boleh berlaku di mana-mana sendi.

Sakit tersebut juga mungkin akan terjadi kepada sendi bahagian atas seperti pergelangan kaki, lutut, siku, pergelangan tangan serta jari. Apa yang paling membebankan ialah kesakitan tersebut pada permulaannya akan menjadi lebih buruk dalam lingkungan 4 hingga 12 jam pertama selepas kesakitan itu mula terasa.

2. Ketidakselesaan di bahagian sendi

Penyakit gout akan menjejaskan bahagian sendi anda, maka ketidakselesaan akan mula terasa. Situasi tersebut akan berlarutan dari hari ke minggu. Apabila serangan sakit sendi yang baru diaktifkan, ia akan menjejaskan lebih banyak sendi.

3. Keradangan dan Kemerahan

Apabila  anda menghidapi penyakit gout, anda akan mula perasan dengan perubahan fizikal yang paling ketara iaitu sendi yang terjejas akan menjadi merah, lembut, dan bengkak yang lebih besar daripada buah ceri.

4. Gerakan badan yang terhad

Seseorang individu yang mempunyai penyakit ini akan kekal mengalami masalah untuk menggerakkan sendi yang sudahpun terjejas dan mereka tidak lagi boleh menjalani kehidupan mereka seperti normal dahulu.

Cara Rawatan Gout

Terdapat beberapa cara rawatan gout yang anda boleh ambil apabila anda menghadapi penyakit tersebut. Rawatan gout yang paling utama ialah anda perlu mengambil ubat anti-keradangan secepat mungkin sebelum kesakitan itu menjadi lebih teruk. Anda juga boleh meletakkan ais di bahagian yang mengalami keradangan tersebut.

Selain itu, anda juga disarankan untuk meminum banyak cecair seperti air kosong. Untuk mengurangkan kesakitan tersebut, anda perlulah berehat kerana tekanan yang kuat ke atas kawasan sendi yang terjejas akan membuatkan penyakit tersebut menjadi lebih teruk. Anda juga boleh menggunakan supplimen untuk rawatan gout anda.

Bagi ubat ubatan untuk serangan gout, anda boleh mengambil ubat jenis Nonsteroidal anti-radang dadah serta kortikosteroid untuk rawatan gout anda. Demikian merupakan penerangan secara ringkas supaya anda memahami tentang penyakit gout serta cara rawatan gout yang anda boleh amalkan sekiranya anda sudahpun mempunyai penyakit tersebut. Sekiranya anda sedang mencari produk suplimen yang dapat membantu anda mengawal kadar asid urik yang merupakan punca kepada penyakit gout, anda boleh lihat sales page EVO7 di sini.

Open chat
Hai, bagaimana saya boleh bantu anda?